Україна розраховує на створення трибуналу для лідерів РФ до кінця поточного року

Середа, 17 травня 2023, 18:32

Питання щодо створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії може бути вирішене до кінця поточного року

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявили на пресконференції за підсумками саміту Ради Європи прем’єр України Денис Шмигаль та майбутній очільник Комітету міністрів Ради Європи, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

Відповідаючи на запитання про перспективи створення трибуналу, посадовці виступили з оптимістичними оцінками.

Латвія у травні перебирає 6-місячний термін головування у Раді Європи і планує зробити питання відповідальності Росії одним з пріоритетів організації на цей час. Як стверджує Шмигаль, він отримав позитивні оцінки щодо перспектив цього процесу від латвійських колег.

"Я впевнений, що під час латвійського головування ми вирішимо питання трибуналу", – запевнив український прем’єр.

Рінкевичс додав, що Рада Європи, яка за рішенням саміту стала базою для реєстру збитків, завданих РФ, у питанні трибуналу не гратиме так само провідну роль.

"Трибунал не буде створений під дахом Ради Європи. Ми бачимо можливість допомогти, але краще, щоби трибунал був створений, під дахом, наприклад, ООН", – пояснив міністр.

Рінкевичс підкреслив, що відповідальність Росії за агресію має бути комплексною: "Ми віримо, що Росія має відшкодувати збитки, завдані України, але окрім того, керівництво Росії має понести відповідальність".

Як повідомляла "Європейська правда, Саміт Ради Європи підтримав наміри притягнути до відповідальності керівництво РФ за війну проти України.

Між тим, ключовим рішенням саміту стало створення реєстру збитків, що прокладає шлях для виплати компенсацій українським громадянам і організаціям. Детальніше читайте в статті Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: