Віцеголову проросійської партії "Шор", яка хотіла виїхати з Молдови, знову взяли під домашній арешт

Вівторок, 2 травня 2023, 21:17

Суд району Чокана столиці Молдови у вівторок відправив під домашній арешт віцеголову проросійської партії "Шор" Марину Таубер, затриману напередодні під час спроби виїхати з країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TV8.

Судді частково задовольнили клопотання Антикорупційної прокуратури, яка просила взяти Таубер під варту. Депутатка наступні 20 днів перебуватиме під домашнім арештом.

Рішення було ухвалене попри те, що навіть під час домашнього арешту віцеголова "Шору", за даними прокурорів, використовувала спеціальні телефони для організації антиурядових протестів у Молдові.

За даними Антикорупційної прокуратури, Таубер нібито давала прямі вказівки очільникам територіальних осередків "Шору" по всій країні про те, як виводити людей на демонстрації, організовувати транспорт і як отримувати гроші на зарплату людям.

Росія програє башкана Додону: як Гагаузія стала полем битви агентів РФ у Молдові

Марину Таубер затримали 1 травня в аеропорту Кишинева по дорозі до Тель-Авіва через Стамбул. Депутатка заявила, що не мала наміру тікати з країни, звинуватила в затриманні молдовську владу й пов’язала це із виборами башкана (голови) Гагаузької автономії, де в другий тур вийшла кандидатка від "Шору" Євгенія Гуцул.

Перед затриманням депутатка розмістила на своїй сторінці у Facebook відеозвернення, в якому заявила, що знала, що її затримають, але планувала вилетіти за кордон, де, за її словами, мала пройти деякі медичні обстеження.

Марина Таубер є фігуранткою двох кримінальних справ, порушених за фактами фінансування партії "Шор" з боку кримінальних кіл та використання цих коштів на зарплати членам партії та організацію протестів. У лютому 2023 року депутатку звільнили з-під судового арешту після того, як кримінальна колегія Апеляційного суду Кишинева задовольнила апеляцію адвокатів, які представляли її інтереси.

Про роль партії "Шор" у розкачуванні політичної ситуації у Молдові ЄвроПравда детально розповідала у відеоблозі та у статті Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: