Авторитарні держави розпалюють антиурядові настрої в Німеччині – голова розвідки

Понеділок, 22 травня 2023, 16:08

Керівник німецького розвідувального Федерального відомства з охорони конституції (BfV) Томас Гальденванг попередив про зростання антиурядового екстремізму у країні, який підживлюють авторитарні держави, такі як Росія.

Про це він розповів у інтерв’ю AP, повідомляє "Європейська правда".

За останні роки німецькі спецслужби зірвали кілька змов невеликих груп, пов'язаних з рухом "Рейхсбюргерів", яких звинувачують у плануванні нападів на об'єкти критичної інфраструктури, атак на урядовців і навіть парламент. 

Гальденванг заявив про особливе занепокоєння у зв’язку зі змішуванням раніше відокремлених груп – від ультраправих екстремістів до прихильників теорії змови QAnon – та з їхньою готовністю вдатися до насильства. Він сказав, що антиурядові екстремісти свідомо використовують конфліктні питання, щоб нагнітати страх і залучати нових прихильників. 

Серед таких конфліктних питань – міграція, а також урядові заходи з приборкання пандемії коронавірусу та боротьби зі зміною клімату.

"Альтернатива для Німеччини" покарала депутатів, які поїхали в Росію

"Усі ці питання можуть бути використані для поширення певного наративу і створення враження, що держава не контролює певні ситуації і тому її потрібно повалити", – сказав він.

"Що складнішим є питання, що інтенсивніше доводиться займатися темою, то більше існує тенденція шукати прості відповіді і слідувати за людьми, які пропонують легке вирішення проблем. Часто це люди з екстремістських кіл", – додав Гальденванг.

За словами керівника BfV, такі тенденції активно підживлюють такі країни, як Росія, яка зацікавлена в дестабілізації демократії в найбільшій економіці Європи.

"Коли вони (росіяни. – Ред.) визнають, що в країні є настрої, які можуть призвести до розколу, то ці настрої підтримують. І ми бачимо велику кількість заходів, які вживають (із цією метою. – Ред.)", – сказав він. 

Гальденванг навів приклади дезінформації, яку поширюють російські державні ЗМІ та інтернет-платформи. Він додав, що російські агенти в Берліні також працюють з ключовими впливовими особами, щоб поширювати пропаганду в німецькому суспільстві.

Нагадаємо, раніше у країні визнали екстремістською молодіжну організацію ключової ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".

Як відомо, прихильники "Альтернативи для Німеччини" виступають проти військової підтримки України. Сама партія вимагала від канцлера Олафа Шольца, аби він не схвалював надання танків Leopard Києву.

Разом з тим, за результатами останнього опитування Insa, рейтинг "Альтернативи для Німеччини" зараз найвищий за останні 5 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: