Найбільша група у Європарламенті ініціює дебати через польський закон про розслідування впливу РФ

Вівторок, 30 травня 2023, 13:42

Європейська народна партія, яка є найбільшою політичною групою Європарламенту, планує ініціювати дебати у ньому щодо суперечливого польського закону про розслідування впливу Росії.

Як пише "Європейська правда", відповідну заяву ЄНП опублікувала у Twitter.

Політична група зауважує, що вкрай стурбована фінально затвердженим законом, оскільки він виглядає таким, що спрямований проти польської опозиції – зокрема, лідера "Громадянської платформи" Дональда Туска, який також входить до ЄНП та у 2019-2022 роках був її лідером.

"ЄНП проситиме Європарламент провести дебати щодо цього закону. Законодавство не можна використовувати для знищення політичних опонентів", – наголошують у заяві. 

Нагадаємо, у понеділок президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення комісії з розслідування російського впливу.

Законопроєкт передбачає, що комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам, ухвалення "шкідливих рішень" тощо у період з 2007 по 2022 рік.

Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу; заборонити виконання функцій, пов'язаних із розпорядженням державними коштами, на строк до 10 років, а також анулювати допуск до державної таємниці на 10 років.

Польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них – передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

На думку опонентів, закон покликаний усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі – "лекс Туск".

Держдеп США висловив занепокоєння через ухвалення закону, а у Єврокомісії прокоментували, що спершу проаналізують його. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: