Апеляційна інстанція посилила вироки двом соратникам Мілошевича, засудженим за воєнні злочини

Середа, 31 травня 2023, 16:12

Судді апеляційної інстанції спеціального механізму ООН, що успадкував функції трибуналу щодо Югославії, посилили вироки для двох соратників тодішнього президента Сербії Слободана Мілошевича за їхню роль у злочинах, скоєних у Боснії та Хорватії.

Про це повідомили у пресслужбі суду, пише "Європейська правда".

Апеляційна палата спецмеханізму (Residual Mechanism for Criminal Tribunals) відхилила апеляції сербів Йовіци Станішича та Франко Симатовича, яких раніше у серпні 2021 року визнали винними у сприянні та підбурюванні до вбивств як порушенні правил та звичаїв ведення війни, а також вбивств, депортацій, нелюдських вчинків (примусового переміщення) та переслідування як злочинів проти людяності.  

Суд встановив відповідальність Станішича та Сіматовича у тому, що вони займалися підготовкою та розгортанням сербських сил, які брали участь у зазначених злочинах. 

Апеляційна палата відхилила їхні апеляції на 12-річні терміни позбавлення волі та врахувала апеляцію сторони звинувачення, де зауважили, що обох мали би засудити за спільні злочинні дії з метою усунення більшості несербського населення зі значних територій Боснії та Герцеговини шляхом скоєння вищезазначених злочинів. Спершу їх не визнали винними у спільних злочинних діях на підставі, що не було доведено, щоби вони поділяли наміри діяти зі спільною злочинною метою. 

Апеляційна палата встановила, що засуджені все ж поділяли наміри діяти зі спільною злочинною метою, та, відповідно, визнала Станішича та Симатовича винними в участі у спільних злочинних діяннях у контексті злочинів, скоєних різними сербськими силами у низці міст Боснії та Герцеговині у 1992 році і 1995 році, а також у хорватському місті у червні 1992 року. 

Відповідно, вироки збільшили до 15 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, два роки тому відхилили апеляцію засудженого за геноцид в Сребрениці командира боснійських сербів Ратко Младича. 

Читайте також: Розплата за геноцид: як карали винних у масових вбивствах у Сребрениці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: