Парламент Чехії остаточно схвалив збільшення витрат на оборону до 2% ВВП

Середа, 31 травня 2023, 17:22

Верхня палата чеського парламенту – Сенат – у середу схвалила запропонований урядом законопроєкт про встановлення мінімального порогу витрат на оборону в розмірі двох відсотків ВВП.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Як заявила в Сенаті міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, законопроєкт ґрунтується на союзницьких зобов'язаннях Чехії перед Північноатлантичним альянсом, які не виконувалися протягом двох десятиліть.

Тепер законопроєкт піде на підпис президенту Петру Павелу і, як очікується, набуде чинності в липні – а отже, застосовуватиметься до державного бюджету наступного року.

Згідно з пояснювальною запискою, бюджет Міноборони Чехії у 2024 році може зрости приблизно на 21,5 мільярда чеських крон (905,6 мільйона євро). Досі плани передбачали витрати на оборону в розмірі 130 мільярдів чеських крон (5,48 мільярда євро).

Зазначимо, що у 2022 році оборонні витрати Чехії становили лише 1,34% від ВВП.

Поряд із затвердженням обсягу оборонних витрат, закон також покликаний забезпечити стабільне фінансування великих оборонних проєктів, спрямованих на модернізацію чеської армії – зокрема закупівлі бойових машин піхоти та винищувачів.

У квітні збільшення оборонних витрат до мінімум 2% ВВП підтримала Палата представників Чехії.

Як відомо, на саміті НАТО у Вільнюсі в липні генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг хоче запропонувати, щоб нинішній показник у два відсотки ВВП для витрат на озброєння був не стелею, а мінімальним порогом, на якому повинні базуватися бюджети країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: