Макрон допустив відмову від арешту Путіна для Гааги задля переговорів про мир

Середа, 31 травня 2023, 20:51

Президент Франції Емманюель Макрон допустив, що російського лідера Владіміра Путіна, можливо, не вдасться заарештувати й видати Міжнародному кримінальному суду в Гаазі, якщо з ним треба буде вести переговори про мир.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на The Guardian, Макрон заявив у промові перед самітом Європейської політичної спільноти в Молдові.

"Якщо у наступні місяці буде "вікно" для переговорів з чинною політичною владою Росії, то постане питання про вибір між судом і переговорами, маю чесно сказати вам", – сказав французький лідер.

"(Можливо) доведеться вести перемовинами з тими лідерами, які є зараз, навіть якщо через день вони постануть перед міжнародним правосуддям… Інакше можна опинитися у ситуації, коли ви скажете: "Я хочу, щоб ви сіли у в'язницю, але ви – єдиний, з ким я можу вести переговори", – додав він.

Нагадаємо, в березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Путін "заслуговує на те, щоб бути засудженим" і доставленим до Гааги.

Детальніше про те, як мають переслідувати РФ за злочин агресії, в відеоінтерв'ю "ЄвроПравді" розповів головний представник України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ, Антон Кориневич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.