Глава МЗС Нідерландів: не може бути миру без справедливості

Четвер, 4 травня 2023, 12:35

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Нідерланди розуміють необхідність притягнення Росії до відповідальності для того, щоб мир після російсько-української війни справді був надійним, і допомагатимуть у цьому.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським у Гаазі.

"Незаконні війни не можуть лишатися безкарними, не може бути миру без справедливості. Це єдина відповідь на агресію і злочини, пов’язані з агресією. Ми маємо забезпечити тривалий мир. Це те, чому світ навчився, і урок, який ми маємо застосувати також сьогодні", – наголосив Хукстра.

"Ми маємо зробити усе, що в наших силах, щоб притягнути Росію до відповідальності – спільно з міжнародною спільнотою", – додав він. 

Міністр нагадав, що Нідерланди відправляють в Україну своїх експертів, щоб допомагати документувати докази воєнних злочинів для подальших судових процесів. 

Він додав, що дорога до моменту, коли винні будуть притягнені до відповідальності за скоєне, може бути "важкою і довгою".  

"Ми далі будемо підтримувати вашу боротьбу за свободу, суверенітет, за справедливий мир. Ваш день перемоги не за горами",  – підсумував Хукстра. 

Як відомо, Зеленський перебуває з офіційним візитом у Нідерландах, під час якого відвідає Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд розслідує скоєні в Україні воєнні злочини та вже видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини за їхню роль в організації примусового вивезення з окупованих територій українських дітей.

Для покарання Росії безпосередньо за злочин агресії потрібен інший юридичний формат, перемовини щодо якого ще тривають. 

Детально про майбутній трибунал для Росії за злочин агресії дивіться або читайте в інтерв’ю з Антоном Кориневичем, послом з особливих доручень На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: