Прем'єр Бельгії: заморожені активи Центробанку РФ необхідно віддати на підтримку України

Четвер, 4 травня 2023, 14:53

Влада Бельгії вивчає механізми, які дозволять направити заморожені активи Центрального банку РФ на допомогу Україні.

Про це заявив бельгійський прем’єр Александер де Кроо у Гаазі на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським та прем’єром Нідерландів Марком Рютте.

"У березні минулого року Бельгія арештували майже 200 млн євро доходів від російських активів, які раніше були заморожені. Ми використовуємо ці кошти виключно на підтримку України та допомогу українським біженцям", – сказав де Кроо.

Він наголосив, що потрібно йти далі і не тільки заморожувати відсотки від активів, але повністю конфісковувати ці активи.

За його словами, з початку війни бельгійські фінансові органи заморозили понад 58 млрд євро російських активів Центрального банку РФ.

"І зараз ми вивчаємо, як їх можна в повному обсязі використати на підтримку військовий зусиль та відновлення України. І Бельгія готова грати провідну роль в цьому процесі. Я від початку війни говорив, що ми маємо використовувати російські гроші на відновленні країни, яку вони руйнують. Це доцільно з точки зору економіки, але в першу чергу з точки зору моралі", – додав де Кроо.

Раніше повідомлялося, що наміри Європейської комісії використати заморожені активи Центробанку Росії для відбудови України постали перед юридичними перепонами, а також тим, що не всі держави-члени змогли виявити всі ці активи на своїй території.

Робочий варіант, до якого схиляється виконавчий орган ЄС і про який було відомо й раніше, передбачає інвестування заморожених резервів Центробанку РФ у європейські державні облігації й використання річного доходу з них – який буде на рівні 2,6%.

Читайте також: Передати Україні брудні гроші росіян: як це планують робити в Європі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: