На півдні Франції через дефіцит води забороняють продаж басейнів для двору

П'ятниця, 5 травня 2023, 14:36

В одному з південних регіонів Франції заборонили продаж басейнів для двору у рамках заходів економії води. 

Як повідомляє AFP, пише "Європейська правда", про це у телеефірі заявив міністр екологічного переходу Крістоф Бешю. 

Рішення ухвалив префект департаменту Східні Піренеї, що на півдні межує з Іспанією, а на сході омивається Середземним морем. Продавати басейни буде заборонено з наступного тижня.  

ЗМІ показали кадри, як зміліла найбільша річка Франції після рекордного лютого без опадів

Міністр пояснив, що рішення ухвалили з міркувань, щоб "не було такого, що люди купили басейни і потім мають спокусу наповнити їх, попри заборону". 

"Це не примха влади – це реальність ситуації, у якій ми опинилися. Потрібно звикатися з усвідомленням, що зміна клімату – це і є те, що відбувається зараз", – наголосив Крістоф Бешю. 

Хоча літо лише починається, у департаменті вже фіксують виняткову посуху. З 10 травня там набудуть чинності нові обмеження на використання води. 

Нагадаємо, у Франції ще із зими стривожені можливим дефіцитом води у спекотну пору року. Лютий 2023 року став для країни найпосушливішим за всю історію спостережень з 1959 року, у південних департаментах вже тоді вологість грунтів відповідала типовим показникам травня, а не кінця зими.

В Іспанії вже у квітні почалася екстремальна спека із +36°C, тоді ж сталася перша у цьому році лісова пожежа

Читайте також архівну статтю ЄвроПравди на цю тему: Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.