У Швейцарії проходять навчання на танках Leopard 2, які просила купити Німеччина

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:30

У Швейцарії недалеко від французького кордону солдати 5 травня виконували вправи на танку Leopard 2 – броньованій машині, яка викликала дебати про роль Швейцарії в європейській обороні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Швейцарія має на озброєнні 134 танки Leopard 2, деякі з них використовують у ці дні під час навчань 21-ї танкової школи країни в північно-західному кантоні Юра.

Загалом Швейцарія має на зберіганні 96 танків Leopard 2. Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати законсервовані танки Leopard 2 виробнику зброї Rheinmetall, що допомогло б заповнити прогалини в озброєнні країн-членів Європейського Союзу і НАТО, які надсилали ці танки на підтримку України в боротьбі з російським вторгненням.

Відповідно до законів про нейтралітет та окремого ембарго на постачання зброї, Швейцарії заборонено надсилати зброю безпосередньо до країни, що перебуває у стані війни. 

Німецький уряд запевнив Берн, що якщо він вирішить продати свої танки Leopard 2, вони не будуть використані в Україні.

Зовнішня політика нейтралітету Швейцарії та умови, які вона встановлює для продажу зброї за кордон, не створюють жодних перешкод для продажу танків. Однак парламент повинен схвалити їхнє списання з військової служби, перш ніж їх можна буде продати.

У травні Швейцарія наполягла, що не змінює свою позицію щодо експорту зброї для України та наполягає, що законодавством країни це заборонено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: