У Данії востаннє святкують День великої молитви, бо потрібно більше грошей на оборону

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:39

У Данії в п'ятницю, 5 травня, востаннє відзначають День великої молитви як державне свято – його скасували заради збільшення фінансування оборони.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Парламент Данії проголосував за скасування державного вихідного у День великої молитви в кінці лютого. Тоді це рішення викликало багато суперечок і протестів.

Згідно з рішенням влади, День великої молитви зникне як державне свято з 2024 року. Магазини та інші підприємства, а також державні установи у цей день залишаться відкритими.

Прем'єр-міністр Метте Фредеріксен заявляла, що уряд скасує державне свято, щоб профінансувати низку інших речей, в тому числі виділити більше грошей на оборону.

Уряд Данії стверджує, що цей крок заощадить близько 3 мільярдів данських крон (403 мільйони євро).

Профспілки, церковні лідери та опозиційні законодавці виступили проти цього кроку. Деякі економісти також поставили під сумнів наміри уряду.

День Великої молитви (Bededag) – відзначається щороку в четверту п'ятницю після Великодня. Це свято запровадив 1686 року король Данії та Норвегії Крістіан V унаслідок об'єднання кількох невеликих і місцевих католицьких свят, які пережили Реформацію.

Раніше повідомлялося, що уряд Данії хоче витратити 38 мільярдів крон на модернізацію військових об'єктів та збільшення чисельності армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: