Міністр оборони Швеції: сподіваємося вступити в НАТО до саміту у Вільнюсі

Понеділок, 8 травня 2023, 14:12

У Стокгольмі сподіваються подолати перешкоди і завершити вступ до Північноатлантичного альянсу до саміту НАТО у Вільнюсі, що проходитиме в середині липня.

Як пише "Європейська правда", про це в інтерв’ю ERR сказав шведський міністр оборони Пол Йонсон. 

Серед іншого, Йонсона запитали, наскільки він спантеличений тим, що Швеція не змогла стати повноправним членом Альянсу разом з Фінляндією. 

Міністр відповів, що не використовував би слово "спантеличений".

"Як відомо, ми почали цей процес разом і хотіли рухатися разом. Те, що Фінляндія вже в НАТО – добре для безпеки Швеції. Але, звісно, важливо, щоби ми змогли якнайшвидше приєднатися до Альянсу. Ми хочем зробити це до саміту НАТО у Вільнюсі, що відбудеться 11-12 липня", – сказав Пол Йонсон.

Він зауважив, що у Стокгольмі розуміли, що у Швеції з Туреччиною більше суперечностей, ніж у Фінляндії, але додав, що на цей час Швеція зробила цілу низку кроків, передбачених тристороннім меморандумом між країнами, починаючи із законодавства для боротьби з тероризмом.  

Міністр зазначив, що "лише Угорщина може вирішувати за Угорщину і Туреччина – за Туреччину" стосовно того, коли ратифікувати протокол про вступ Швеції, але найкраще було би завершити процес якнайшвидше.  

За його словами, Швеція у цьому питанні відчуває потужну підтримку багатьох інших союзників, у тому числі США, і міністр оборони Ллойд Остін під час візиту до Стокгольма висловив позицію, що Швеція має стати членом НАТО якнайшвидше, найкраще – до саміту у Вільнюсі. 

Пол Йонсон додав, що, на його особисту думку, Швеція мала би вступити в НАТО ще "десятиліття тому". 

Як повідомлялося, опозиція в Туреччині в разі перемоги на виборах 14 травня обіцяє пришвидшити розгляд заявки Швеції на вступ до Північноатлантичного Альянсу, який гальмує чинна турецька влада. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: