У Грузії апеляційний суд посилив покарання двом противникам ЛГБТ, які побили журналіста

Понеділок, 8 травня 2023, 18:35

Апеляційний суд Тбілісі частково задовольнив клопотання прокуратури та посилив вирок двом учасникам побиття журналіста під час заворушень, які влаштували противники ЛГБТ 5 липня 2021 року.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Йдеться про вирок Георгію Цуруашвілі та Георгію Маградзе за фізичне насильство щодо оператора Першого каналу суспільного мовника Іллі Ціашвілі. Вони вже відбули по 1 року і 3 місяці ув’язнення.

Апеляційний суд додав їм ще по одному року і дев’ять місяців. Відтак загальний термін покарання складе 3 роки. Маградзе одразу затримали у залі, Цуруашвілі оголосять у розшук.

Щодо ще п’яти нападників на журналістів різних ЗМІ 5 липня вирок залишили без змін. 

Раніше у січні Апеляційний суд пом’якшив вироки шістьом особам, засудженим у зв’язку з нападом на журналістку Міранду Багатурію та оператора Лексо Лашкараву з телекомпанії "Пірвелі". Останній, нагадаємо, помер невдовзі після того, як його виписали з лікарні. 

Цих шістьох осіб виправдали за статтею щодо участі у групових насильницьких діях, а вирок суду першої інстанції скоротили з 5 до 4 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 5 липня 2021 року у Тбілісі планувалася хода ЛГБТ-спільноти. Її у підсумку скасували, а противники ЛГБТ, які зібралися в районі запланованого проведення акції, вчинили напади на представників ЗМІ. Тоді затримали 31 особу, з них 27 – за напади на журналістів. 

Минулого року ЄСПЛ зареєстрував скаргу на дії влади Грузії у зв’язку з цими подіями та вирішив дослідити, чи сприяли заяви представників керівної партії тому, що відбулося 5 липня, та наскільки держава виконала свої зобов’язання щодо запобігання насильству і притягнення винних до відповідальності. 

Про події 5 липня "ЄвроПравда" розповідала у статті Смерть журналіста: чому нинішня криза може стати найгострішою для влади Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: