Шольц у Європарламенті: нам потрібен розширений і реформований ЄС

Вівторок, 9 травня 2023, 14:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу у Європарламенті закликав до реформи Європейського Союзу паралельно з його розширенням. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Шольц зазначив, що бачить три ключові позиції для Європи: по-перше, що доля Європи "у її руках"; по-друге, що чим більш об’єднаною буде Європа, тим краще майбутнє її чекає; по-третє, що потрібно не зменшувати, а збільшувати відкритість і співпрацю. 

Канцлер наголосив, що для того, аби Європа мала гарну геополітичну позицію у майбутньому, ЄС має змінитися.

"Нам потрібен геополітичний Євросоюз, розширений та реформований Євросоюз, ЄС, який буде відкритим до майбутнього", – заявив Шольц, додавши, що просуватиме процес ухвалення рішень кваліфікованою більшістю у питаннях, що стосуються зовнішньої політики та оподаткування. 

Він окремо згадав Україну, зазначивши, що Євросоюз вже зараз має задати курс для повоєнної відбудови. 

"Процвітаюча, демократична, європейська Україна – це буде найкраще заперечення імперській, ревізіоністській і протиправній політиці Путіна", – заявив канцлер Німеччини. 

Шольц також акцентував, що добробут європейського континенту "невіддільний від решти світу" і ЄС має брати на себе ініціативу і відповідальність у вирішенні глобальних проблем та співпрацювати з країнами так званого "глобального Півдня".

Нагадаємо, 4 травня у ЄС започаткували інклюзивну Групу друзів для сприяння голосуванню кваліфікованою більшістю з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Євросоюзу.

До групи увійшли Бельгія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Словенія та Іспанія. Офіційний Відень вже заявив, що виступає проти таких змін. 

Питання принципу одностайності часто згадують у контексті подальшого розширення ЄС – оскільки без реформ приєднання до Євросоюзу нових членів може ще більше ускладнити ухвалення спільних рішень. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: