У Європарламенті вимагають дозволити голосувати жінкам під час декретної відпустки

П'ятниця, 16 червня 2023, 21:43

Чотири вагітні депутатки Європейського парламенту разом із колегами організували кампанію, аби гарантувати під час відпустки для догляду за дитиною можливість брати участь у голосуваннях.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації Politico.

Тринадцять депутатів Європарламенту передали президентці органу Роберті Метсолі петицію, в якій закликали до реформ, просили визнати відпустку по догляду за дитиною, дистанційне голосування і можливість призначити депутата Європарламенту на заміну.

За словами присутніх, Метсола підтримала ідею й пообіцяла розглянути, що можна зробити, але її представник попередив, що це "юридично і технічно складне питання".

На відміну від більшості парламентів членів ЄС, у Європарламенті депутатки не можуть брати участь у голосуваннях, якщо беруть відпустку для догляду за новонародженими дітьми, оскільки не існує офіційної процедури, яка б це дозволяла.

У парламенті Франції вимагають запровадити декретну відпустку для депутаток

При цьому на час такої відпустки євродепутати отримують повну заробітну плату й тимчасово отримують імунітет від будь-яких санкцій.

На думку тих, хто підтримує право голосування під час відпустки для догляду за дитиною, депутатів Європарламенту фактично карають за те, що вони вирішили мати дітей.

"Це недемократично і по-сексистськи", – заявила одна з ініціаторок кампанії, євродепутатка з Австрії Клаудія Гамон.

Проти голосування під час декретної відпустки виступає управління Європарламенту, яке висловлює технічні зауваження – наприклад, може бути важко гарантувати анонімність голосування певних депутатів, якщо майже всі голосують особисто.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: