В Іспанії фламінго не прилетіли на гніздування в улюблену лагуну через посуху

Неділя, 18 червня 2023, 16:04

В Іспанії цього року тисячі фламінго не прилетіли на своє традиційне місце гніздування у лагуну Фуенте де П’єдра, що пов’язують з посухою.

Про це повідомляє іспанський портал InSpain та BBC, пише "Європейська правда". 

Лагуна Фуенте де П’єдра із солоною водою - найбільша лагуна в Андалусії та одна з найбільших в Іспанії. Вона відома тим, що туди прилітають на гніздування тисячі фламінго, у найкращі роки – до 10 000 пар, тож є туристичним магнітом для любителів спостережння за птахами. З 1984 року ця територія має статус заповідника. 

В Іспанії елітний різновид хамону опинився під загрозою через зміну клімату

Зараз у лагуні, що майже пересохла – лише кілька десятків дорослих фламінго, інші вочевидь обрали для гніздування інші місця. 

Зазвичай орнітологи проводили кільцювання нових пташенят для подальших спостережень за птахами, але через цьогорічну аномальну ситуацію кільцювання проводити не будуть.

Весна 2023 року стала для Іспанії найспекотнішою з 1961 року, а опадів у середині травня випало на 28% менше від очікуваного.

Березень-травень 2023 року були другими за посушливістю за всю історію спостережень, причому до середини травня опадів майже не було. Натомість улітку прогнозується, навпаки, перевищення норми опадів на більшій частині Іспанії.

Іспанський уряд звернувся до Європейського Союзу з проханням виділити надзвичайні кошти для підтримки фермерів і власників ранчо, чиї врожаї постраждали від посухи.

Від посухи страждає і сусідня Португалія, у найбільш постраждалих провінціях тимчасово заборонили вирощування оливок, авокадо та червоних ягід. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: