Іспанія просить у ЄС фінансову підтримку для постраждалих від посухи фермерів

Вівторок, 25 квітня 2023, 20:24

Іспанія просить у Європейського Союзу надзвичайні кошти для підтримки фермерів в умовах екстремальної посухи в сільськогосподарських районах країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Міністр сільського господарства Луїс Планас у понеділок надіслав листа європейському комісару із сільського господарства Янушу Войцеховському з проханням надати допомогу 890 000 іспанських фермерів, зокрема з резерву сільськогосподарської кризи союзу та невикористаних фондів розвитку сільських районів.

"Є посуха, є високі температури, але у випадку з Піренейським півостровом вони набагато сильніші", – додав Планас після засідання Кабінету міністрів, назвавши надання термінової фінансової допомоги "вкрай важливим".

Минулого року Іспанія вже отримала 64,5 мільйона євро з кризового резерву Єдиної сільськогосподарської політики ЄС, щоб впоратися зі зростаючою вартістю сировини, пов'язаною з вторгненням Росії в Україну, але п'ять років поспіль посухи в деяких регіонах погіршили і без того складну ситуацію.

Наразі 27% території Іспанії класифікується як посуха "надзвичайна" або "тривожна", а запаси води в країні перебувають на рівні 50% від можливостей. У найважливішому сільськогосподарському регіоні Іспанії, Андалусії, ситуація набагато гірша. Басейн річки Гвадалквівір перебуває на рівні 24,8% від своєї потужності, і фермери в регіоні скоротили свої запаси води для зрошення в деяких випадках на 90%.

Іспанія є найбільшим у світі експортером оливкової олії та важливим виробником фруктів і овочів. Посуха вже призвела до рекордного зростання цін на іспанську оливкову олію.

Міністр сільського господарства повідомив, що він також звернувся до ЄС із проханням надати вищий авансовий платіж напередодні наступного сезону, і закликав до "гнучкості" у виконанні суворих вимог сільськогосподарської політики союзу. Уряд також оголосив про зниження податків на 1,8 млрд. євро для постраждалих фермерів.

Минулий рік став шостим найпосушливішим в Іспанії та найспекотнішим з моменту початку обліку в 1961 році. Деякі фермери взагалі не сіятимуть насіння окремих культур цього року, знаючи, що рослини просто засохнуть на полях.

Нагадаємо, екологи й центральний уряд Іспанії висловили обурення намірами влади Андалусії почати іригаційні роботи на території заповідних болотистих угідь Донанья на тлі тривалої посухи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: