Прем’єр Косова готовий провести нові вибори на півночі, але є умова

П'ятниця, 2 червня 2023, 12:24

Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті заявив, що нові місцеві вибори на півночі можливі за умови відведення сербів від будівель місцевих рад і припинення їхніх жорстких протестів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Курті заявив у четвер після розмови з трьома сенаторами США, що "відведення агресивних груп від будівель муніципалітетів і повне виконання Брюссельської угоди є шляхом до деескалації до проведення нових виборів".

Як Косово і Євросоюз потрапили у пастку Сербії

Курті також провів телефонну розмову із заступником радника Білого дому з питань національної безпеки Джоном Файнером, після якої сказав, що деескалація ситуації "вимагає негайного припинення насильства з боку підтримуваних Белградом угруповань проти співробітників служб безпеки до проведення нових виборів у цих муніципалітетах".

Тим часом у п'ятницю вранці сербські протестувальники знову зібралися перед будівлею муніципалітету в Звечані. Деякі несли транспаранти з написами: "Ми не злочинці, ми просто хочемо свободи" та "Ви нас не виженете з дому".

Після виборів нових мерів протести спалахнули у сербських громадах на півночі Косова. Протестувальники атакували миротворців НАТО із застосуванням запалювальних пристроїв і камінням в селі Звечан. 

30 італійських та угорських військових і понад 50 сербів отримали поранення. 

На проміжних виборах, які серби бойкотували за вказівкою уряду в Белграді, перемогли політики албанського походження явка склала менше ніж 4%.

Президентка Косова Вьоса Османі напередодні підтвердила, що Косово готове організувати нові вибори на півночі. 

Османі зазначила, що з таким проханням виступили президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: