Стокгольм закликав Анкару ратифікувати вступ Швеції в НАТО, бо "умови виконані"

Середа, 21 червня 2023, 12:36

Парламент Туреччини має розпочати ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО, оскільки Стокгольм вже виконав свої зобов'язання за угодою з Анкарою про приєднання до Альянсу.

Про це заявив у середу міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом, передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Фінляндія вступила до НАТО у квітні, але Туреччина продовжує блокувати членство Швеції, посилаючись на міркування безпеки. Цього місяця Анкара заявила, що Швеція повинна придушити антитурецькі протести в Стокгольмі, перш ніж отримати зелене світло для вступу до НАТО.

"Ми вважаємо, що ми зробили те, що від нас очікували, тепер настав час турецькому парламенту розпочати процес ратифікації", – сказав Більстрьом.

За його словами, Швеція не втрачає надії, що зможе приєднатися до НАТО до саміту у Вільнюсі в середині липня, додавши, що у неї немає ніякого "плану Б".

Нещодавно Швеція запровадила новий закон, що ускладнює фінансування або підтримку терористичних угруповань, який, за словами уряду, виконує зобов'язання країни за угодою з Туреччиною, підписаною в Мадриді.

В останні місяці демонстранти в Стокгольмі вішали на ліхтарний стовп опудало президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. На інших заходах демонстранти розмахували прапорами на підтримку Робітничої партії Курдистану (РПК), яку Туреччина та її західні союзники вважають терористичним угрупуванням.

Більстрьом сказав, що свобода демонстрацій "закріплена в конституції". "Але ми також говорили, що те, що є законним, не завжди є правильним", – додав він.

Окрім Туреччини, заявку Швеції не ратифікувала також Угорщина.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг раніше вкотре заявив, що Швеція виконала всі вимоги для вступу до НАТО, і висловив сподівання, що це станеться до саміту у Вільнюсі в липні.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що поки не буде підтримувати приєднання Швеції до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: