ЄС ухвалить рішення про продовження обмежень на імпорт з України до кінця дня – Єврокомісія

доповнено
Понеділок, 5 червня 2023, 15:12

Європейський Союз поки не ухвалив остаточного рішення про продовження обмежень стосовно імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України.

Про це на брифінгу в понеділок повідомила представниця Європейської комісії Міріам Гарсія Феррер, передає кореспондент "Європейської правди".

Угорщина попросила Брюссель продовжити обмеження на імпорт агропродукції з України до кінця року

Посадовиця ЄС підкреслила, що станом на зараз рішення про продовження заборони імпорту сільськогосподарських товарів із України ще немає.

"Дискусії все ще тривають, і ми повідомимо, коли рішення вже буде – що, ймовірно, станеться вже до кінця дня", – додала вона.

Феррер зазначила, що Єврокомісія перебуває в постійному контакті з Україною та п’ятьма членами ЄС, яких стосується заборона, аби визначити умови подальшого транзиту українських товарів.

"Адже те, що ми зрештою намагаємось зробити – то це допомогти Україні, яка постала перед дуже складною ситуацією після вторгнення Росії", – підкреслила представниця Єврокомісії.

Раніше міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що отримав від Європейської комісії проєкт постанови про продовження заборони на імпорт українського зерна до 15 вересня. За даними "Європейської правди", підготовлений Європейською комісією регламент, який продовжує дію заборони на імпорт українського агроекспорту, стосуватиметься меншої кількості товарів.

2 травня ЄС встановив обмеження на імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до 5 червня, щоб зменшити надлишок пропозиції зернових в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. Ці країни скаржилися, що дешевше українське зерно робить внутрішнє виробництво збитковим.

Єврокомісія заявила, що може продовжити обмеження на імпорт зерна після 5 червня, якщо виняткові умови триватимуть.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: