У Польщі прокоментували програш у Суді ЄС: згадали комуністів і "поганих німців"

Понеділок, 5 червня 2023, 19:36

Міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро, відповідальний за розкритиковану судову реформу, різко прокоментував рішення Суду Європейського Союзу, який визнав її невідповідною європейському законодавству в понеділок.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TVP Info.

За словми Зьобро, Суд ЄС "хоче створити в Польщі ситуацію, в якій судді можуть підривати статус один одного".

"У світі немає жодної країни, де судді можуть підривати статус інших суддів… Але є певний виняток… Статус суддів, які були призначені комуністами, і такі судді досі виносять рішення, не може бути підірваний", – додав він.

Також, за словами польського міністра, рішення Суду ЄС "писали не судді, а політики, тому що воно є кричущим порушенням європейських договорів, і Суд ЄС бере на себе повноваження, якими він не володіє".

Він також згадав про нібито корумпованість Суду Євросоюзу і те, що "він втягнутий у політичні скандали", пов'язані з найбільшою фракцією Європарламенту – Європейською народною партією, "в яких провідну роль відіграють німецькі політики".

Гроші чи союзники: як ЄС поставив польську владу перед непростим вибором

Водночас міністр Польщі у справах ЄС Шимон Шиньковський вель Сенк, коментуючи рішення, зазначив, що воно "значною мірою стосується вже не існуючих правових обставин", бо Дисциплінарна палата, про яку там ідеться, була ліквідована у 2022 році.

Як повідомлялось, Суд Європейського Союзу в понеділок став на бік Європейської комісії в багаторічній суперечці з Польщею щодо її суперечливої судової реформи, яка, як стверджує виконавчий орган ЄС, порушує європейське право та підриває незалежність суддів.

Суперечка між Варшавою і Брюсселем щодо польської судової реформи триває з 2019 року.

У 2021 році Суд ЄС постановив, що польська система притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності несумісна із законами союзу, а потім наклав щоденний штраф у розмірі 1 мільйона євро за невиконання Варшавою його рішення про розпуск дисциплінарної палати суддів.

У квітні після звернення Польщі Суд Євросоюзу зменшив цей штраф до 500 тисяч євро на день. Оскільки Польща відмовилася платити, Брюссель стягує їх з коштів, які мали виділятися країні із загальноєвропейського бюджету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: