Прем’єр Греції попередив про можливість третіх виборів, якщо не отримає більшість

Середа, 7 червня 2023, 12:09

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив, що в країні відбудеться третій тур виборів, якщо абсолютної більшості для формування однопартійного уряду не буде досягнуто у другому турі 25 червня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Грецька правляча партія "Нова демократія" здобула перемогу в першому турі виборів 21 травня. Проте їй не вистачило голосів, які б відкрили шлях до формування однопартійного уряду.

Другий тур призначено на 25 червня, і хоча його правоцентристська партія лідирує за всіма опитуваннями, абсолютної більшості може знову не отримати.

"Я категорично виключив будь-яке партнерство з партіями і фракціями праворуч від "Нової демократії", такий сценарій [відсутність абсолютної більшості] приведе нас до виборів у серпні [...] давайте не будемо обманювати самих себе", – сказав Міцотакіс.

У першому турі п'ять партій подолали 3-відсотковий бар'єр. Чим більше партій увійде до парламенту, тим складніше буде Міцотакісу сформувати однопартійний уряд.

Зі свого боку, головна опозиційна партія СІРІЗА намагається оговтатися від важкої поразки на виборах, заявляючи, що виборці не повинні надавати "Новій демократії" "наддержавних повноважень", а натомість голосувати за лівих як за "оплот" у просуванні "неоліберальної політики".

"Їм недостатньо перемогти на виборах, вони хочуть мати всемогутність, щоб мати можливість самостійно змінювати конституцію, щоб приватизувати навіть воду, щоб нічого не залишати під контролем громадськості", – заявив у вівторок лідер СІРІЗА Алексіс Ципрас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: