Чехія остаточно зобов’язалась витрачати на оборону мінімум 2% ВВП

Середа, 7 червня 2023, 18:31

Чеський президент Петр Павел у середу підписав закон, згідно з яким Чехія повинна щороку витрачати на оборону щонайменше два відсотки свого ВВП, як це передбачають домовленості в межах НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба президента Чехії.

Закон, остаточно схвалений парламентом наприкінці травня, набуде чинності в липні й, таким чином, застосовуватиметься до проєкту державного бюджету Чехії на наступний рік.

Закон зобов'язує уряд передбачити в проекті бюджету видатки на оборону на рівні не менше двох відсотків від валового внутрішнього продукту.

Згідно з пояснювальною запискою, бюджет Міноборони Чехії у 2024 році може зрости приблизно на 21,5 мільярда чеських крон (905,6 мільйона євро). Досі плани передбачали витрати на оборону в розмірі 130 мільярдів чеських крон (5,48 мільярда євро).

Зазначимо, що у 2022 році оборонні витрати Чехії становили лише 1,34% від ВВП.

Поряд із затвердженням обсягу оборонних витрат, закон також покликаний забезпечити стабільне фінансування великих оборонних проєктів, спрямованих на модернізацію чеської армії – зокрема закупівлі бойових машин піхоти та винищувачів.

Як відомо, на саміті НАТО у Вільнюсі в липні генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг хоче запропонувати, щоб нинішній показник у два відсотки ВВП для витрат на озброєння був не стелею, а мінімальним порогом, на якому повинні базуватися бюджети країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: