"Вучича геть!" У Белграді масові протести після обіцянки дострокових виборів

фото
П'ятниця, 9 червня 2023, 23:01

Десятки тисяч сербів у п'ятницю взяли участь в антиурядовому протесті в Белграді – шостому з початку травня, звинувачуючи культуру насильства в загибелі 18 людей у двох масових розстрілах і закликаючи міністра внутрішніх справ Сербії піти у відставку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Скандуючи "Вучич геть!", маючи на увазі президента Сербії, й тримаючи великий банер із написом "Студенти проти насильства", протестувальники зібралися перед парламентом і пройшли маршем до будівлі уряду.

 
Фото: Reuters

Протестувальники вимагають відставки міністра внутрішніх справ Сербії Братислава Гашича і керівника спецслужби Александара Вуліна, яких вони звинувачують у нездатності притягнути до відповідальності злочинні угруповання.

Вони також вимагають відкликання ліцензій на національне мовлення у пов’язаних із владою телеканалів Pink TV і Happy TV і заборони деяких таблоїдів, які звинувачують у пропаганді насильства.

Сербський президент, однак, вважає, що його уряд не несе відповідальності за події. "Чи винен уряд у злочинах, які сталися? Я не можу з цим погодитися", – сказав він в інтерв'ю Reuters у п'ятницю.

Президент Сербії заявив, що дострокові вибори в парламент – лише питання часу

Масові антиурядові протести, викликані двома масовими розстрілами на початку травня, у Сербії тривають уже півтора місяця.

На їхньому тлі Вучич відійшов від керма владної Сербської прогресивної партії, аби сформувати ширший політичний рух, а раніше цього тижня – заявив, що ініціює дострокові вибори, не уточнивши, коли саме.

Читайте більше тут: Сербія міряється мітингами: що загрожує владі проросійського президента Вучича.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: