Глава Єврокомісії: Росія повинна припинити блокаду Чорного моря

Середа, 19 липня 2023, 07:21

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після зупинки Росією "зернової угоди" заявила, що блокада Чорного моря має бути зупинена. 

Про це вона сказала на пресконференції в Брюсселі 18 липня, повідомляє "Європейська правда".

"Я глибоко стурбована рішенням Росії припинити Чорноморську зернову ініціативу, незважаючи на зусилля Організації Об'єднаних Націй та Туреччини. Ризик полягає в тому, що це загрожує продовольчій безпеці багатьох вразливих країн по всьому світу", – заявила фон дер Ляєн.

ЄС буде всіма засобами продовжувати працювати над тим, щоб забезпечити продовольчу безпеку для вразливих верств населення, додала вона. 

"Як ви знаєте, у нас є додаткова ініціатива – смуги солідарності. Понад 45 мільйонів тонн зернових, олійних та інших продуктів було експортовано через смуги солідарності. Чорноморська зернова ініціатива додала ще 35 мільйонів тонн", – сказала президентка ЄК.

Вона запевнила, що ЄС продовжить вивозити агропродовольчу продукцію з України на світові ринки смугами солідарності. 

"Але важливо, щоб блокаду Чорного моря було припинено, і щоб експорт через Чорне море міг продовжуватися", – заявила фон дер Ляєн.

Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди"

Україна звернулась до Туреччини та ООН із пропозицією продовжити функціонування "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи без Росії, яка вийшла з домовленостей.

Кремль пригрозив "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження "зернової угоди" без участі РФ.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: