Головний порт Литви готовий відправляти українське зерно

Середа, 19 липня 2023, 08:56

Головний порт Литви міг би відвантажувати 10 мільйонів тонн українського зерна, але логістика доставки вантажу на узбережжя Балтійського моря залишається складною.

Про це заявив Альгіс Латакас, генеральний директор Клайпедського порту, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

"Це величезна проблема, оскільки це стосується багатьох речей, різних країн, різних домовленостей, різних інтересів і так далі. Якщо це питання буде вирішено, Клайпеда зможе забезпечити 100-відсоткове обслуговування частини українського зерна вже сьогодні", – сказав Латакас журналістам у вівторок.

За його словами, поточна потужність порту становить 10-15 мільйонів тонн зерна, в тому числі експорт литовського зерна становить близько 3,5 мільйона тонн.

У понеділок Росія розірвала так звану "зернову угоду", яка дозволяла Україні відправляти морем понад 33 мільйони тонн зерна.

Виступаючи в понеділок у Брюсселі, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що країна шукатиме альтернативні маршрути експорту зерна через Балтійське море.

Міністр транспорту Литви Маріус Скуодіс раніше заявляв, що черги на кордоні України з Польщею перешкоджають залізничній логістиці.

Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди"

Україна звернулась до Туреччини та ООН із пропозицією продовжити функціонування "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи без Росії, яка вийшла з домовленостей.

Кремль пригрозив "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження "зернової угоди" без участі РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: