Франція засудила антифранцузькі заворушення в Нігері після державного перевороту

Неділя, 30 липня 2023, 17:39

Франція засудила насильство проти своєї дипломатичної місії в Нігері і пообіцяла рішуче реагувати на будь-які напади на своїх громадян або інтереси.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Після військового перевороту минулого тижня біля посольства Франції в Ніамеї, столиці Нігеру, відбулися антифранцузькі протести.

Британські посадовці помилково надсилали секретні листи до Малі замість Пентагону

"Президент не потерпить жодного нападу на Францію та її інтереси", – заявив офіс президента Еммануеля Макрона, уточнюючи, що глава держави буде реагувати на напади на французьких дипломатів, збройні сили або бізнес.

В окремій заяві Міністерство закордонних справ Франції засудило будь-яке насильство проти дипломатичних представництв і закликало владу Нігеру захистити французьку місію, як того вимагає міжнародне право.

Макрон провів розмову з поваленим президентом Нігеру Мохамедом Базумом і колишнім президентом Махамаду Іссуфу. Обидва вони засудили переворот і закликали до спокою.

Тисячі прихильників хунти, яка захопила владу в Нігері, пройшли в неділю вулицями Ніамеї, розмахуючи російськими прапорами, скандуючи ім'я російського президента і засуджуючи Францію.

Франція, колишня колоніальна держава в Нігері, оголосила в суботу, що скорочує всю допомогу на розвиток країни, і закликала повернути Базума на посаду після його усунення в середу. 

Нігер був партнером Франції і США у сфері безпеки. Ці держави використовували його як базу для боротьби з ісламістським повстанським рухом у регіоні Сахеля в Західній і Центральній Африці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: