Данія думає заборонити акції зі спаленням Корану

Понеділок, 31 липня 2023, 09:49

Данія розглядає можливість заборонити акції протесту, на яких спалюють Коран або інші релігійні тексти, з міркувань безпеки та дипломатії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Як заявили у Міністерстві закордонних справ Данії, хоча захист свободи висловлення поглядів має вирішальне значення, такі протести приносять користь екстремістам і становлять загрозу безпеці.

У данському МЗС зазначили, що хочуть розглянути можливість втручання в деякі протести, на яких "ображають інші країни, культури і релігії, і де це може мати значні негативні наслідки для Данії".

Водночас уряд країни підкреслив, що свобода слова є фундаментальною цінністю і будь-які зміни повинні відбуватися в рамках конституції, яка захищає свободу вираження поглядів.

В уряді також визнали, що такі суперечливі протести впливають на міжнародну репутацію Данії.

У міністерстві зазначають: протести досягли такого рівня, що Данію "розглядають як країну, яка сприяє образі та приниженню культур, релігій і традицій інших країн" у багатьох частинах світу.

Аналогічну заборону розглядає і влада Швеції.

Шведський прем'єр-міністр Ульф Крістерссон заявив, що процес триває. Він перебуває в тісному контакті зі своєю данською колегою Метте Фредеріксен.

Євросоюз після акцій зі спаленням Корану у Данії і Швеції виступив із засудженням таких дій.

Провокаційні акції зі спаленням Корану у Швеції раніше призвели до ще більшого загострення відносин Стокгольма з Туреччиною, яка блокує вступ країни у НАТО. Зокрема, президент Туреччини Ердоган жорстко реагував на ці акції у скандинавській державі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: