Глави МЗС Британії та Польщі виступили за прискорений вступ України в НАТО

Четвер, 6 липня 2023, 07:11

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі разом зі своїм польським колегою Збігнєвом Рау підтримали прискорений вступ України в НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TVN24.

Міністри висловили сподівання, що Україна отримає прискорений процес вступу до НАТО, подібний до того, яким скористалася Фінляндія.

"За останні 18 місяців ми побачили, що українські збройні сили розвиваються, адаптуються і модернізуються з неймовірною швидкістю", – сказав Клеверлі.

За його словами, Збройні сили України зараз мають великий досвід у використанні обладнання НАТО, а також доктрини і тактики Альянсу.

"Процес, в ході якого Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ – і Фінляндія зрештою вже вступила до НАТО – був скороченим, тому що ми визнали, що вони є дуже боєздатними державами, і я думаю, що нам слід подумати про це, коли ми обговорюємо, який процес був би доречним для вступу України до НАТО.

Я думаю, що ми зобов'язані визнати, наскільки покращився їхній військовий потенціал за останні 18 місяців", – сказав британський міністр.

Збігнєв Рау запевнив, що Польща підтримує Україну у бажанні приєднатися до НАТО.

"Позиція Польщі тут дуже чітка. Ми хочемо максимально наблизити Україну до Альянсу в інституційному сенсі. Адаптувати військово-політичні структури України до тих, які є стандартними в альянсі. Вступ України до НАТО, якщо ці вимоги будуть виконані, стане можливим відносно швидко", – зазначив він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив про те, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують.

Читайте також едіторіал "Європейської правди" на цю тему: Запрошення України до НАТО потрібно самому Альянсу. Саміт у Вільнюсі – найкращий час для цього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: