11 країн НАТО досягли необхідного рівня витрат на оборону, Польща вийшла у лідери

доповнено
П'ятниця, 7 липня 2023, 15:18

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що порогу 2% ВВП на оборону і більше зараз досягли вже 11 країн-членів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Столтенберг розповів, що на саміті у Вільнюсі союзники встановлять більш амбітне зобов’язання щодо інвестицій в оборону: щонайменш 2% ВВП.

Саміт НАТО затвердить три регіональні плани оборони для протидії РФ і тероризму

"Цього року одинадцять країн-членів досягають чи перевищують цей поріг. І ми очікуємо, що ця цифра суттєво зросте у наступному році", – сказав генсек НАТО. 

Він зазначив, що у 2023 році оборонні інвестиції європейських союзників і Канади зростуть на 8,3%, що найбільше за останні десятиліття. 

Столтенберг нагадав, що у 2014 році, коли союзники домовилися починати підвищувати витрати на оборону, 2% ВВП чи більше на оборону витрачали лише три країни-союзниці. Навесні, наскільки відомо, це були сім країн.

Столтенберг не назвав конкретні країни, але орієнтовні оцінки витрат країн-союзниць на 2023 рік є в опублікованому документі Альянсу.

Як випливає з графіка, абсолютним лідером витрат на оборону є Польща – з 3,9% свого ВВП. Порівняно з 2014 роком, її витрати зросли удвічі (та вона не єдина така країна серед союзників східного флангу НАТО). На другому місці США – з 3,49% ВВП. Першу трійку замикає Греція з 3,1% ВВП.

 

Наступні вісім у списку – Естонія, Литва, Фінляндія, Румунія, Угорщина, Латвія, Британія, Словаччина. Литва, схоже, найбільше наростила витрати на оборону порівняно з показниками 2014 року. 

Читайте також: НАТО готує гроші та снаряди: на чому зосередився Альянс під час контрнаступу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: