ЗМІ: Віцепрезидент Єврокомісії відвідає Китай, щоб відновити діалог

П'ятниця, 22 вересня 2023, 10:40

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс перебуватиме в Китаї 23-26 вересня, де домагатиметься від Пекіна зменшення обмежень для європейського бізнесу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

За інформацією агентства, для Євросоюзу цей візит має на меті відновити діалог з Китаєм після його закриття через COVID-19 на тлі зростаючої настороженості ЄС щодо тісних зв'язків Пекіна з Москвою.

Планується участь Домбровскіса у спільному торгово-економічному діалозі, його зустріч з китайськими посадовцями та європейськими компаніями, що працюють у КНР, а також два виступи.

Єврокомісар прибуде до Китаю трохи більше ніж через тиждень після того, як в ЄС заявили, що вивчать можливість запровадження штрафних тарифів для захисту європейських виробників від дешевшого китайського імпорту електромобілів.

Це може призвести до більш прохолодного прийому посадовця в КНР, але джерела, обізнані з візитом, кажуть, що він може стати корисним для більш цілеспрямованої дискусії про "торговельні подразники".

ЄС вважає, що його торговельний дефіцит у 400 млрд євро частково пов'язаний з китайськими обмеженнями для європейських компаній. За даними митниці КНР, дефіцит торгового балансу ЄС з Китаєм за рік з $208,4 млрд збільшився до $276,6 млрд у 2022 році.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз до 2030 року може потрапити в таку ж залежність від Китаю щодо літій-іонних батарей та паливних елементів, як і у випадку з російськими енергоносіями до повномасштабної війни проти України.

Нагадаємо, у Єврокомісії закликають країни-члени швидше обмежити використання обладнання для мереж 5G від китайських компаній Huawei та ZTE і хочуть припинити співпрацю з операторами, які використовують їхнє обладнання. 

Також лунають пропозиції заборонити європейському бізнесу виготовляти найважливіші сучасні технології – як "суперкомп’ютери", штучний інтелект і передові мікросхеми – у Китаї та подібних країнах. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: