CША помітили значні сили сербської армії біля кордону з Косовом

Субота, 30 вересня 2023, 09:43

Сполучені Штати спостерігають значну присутність сербських військ біля кордону з частково визнаним Косовом.

Як повідомляє "Голос Америки", пише "Європейська правда", про це заявили у Білому домі.

Речник Ради з нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Вашингтон спостерігає присутність значних сербських сил уздовж кордону з Косовом. 

"Це включає безпрецедентне розгортання передової сербської артилерії, танків, мотострілецьких підрозділів. Ми вбачаємо у цьому дуже дестабілізуючий розвиток подій і закликаємо Сербію відвести ці сили від кордону", – заявив Кірбі.

Він додав, що ці сили з’явилися під кордоном протягом минулого тижня, мета таких дій сербської сторони незрозуміла.

Держсекретар США Ентоні Блінкен телефонував з цього приводу президенту Сербії Александару Вучичу та закликав його до негайної деескалації і повернення до діалогу. 

Водночас радник з нацбезпеки Джейк Салліван говорив з прем’єром частково визнаного Косова Альбіном Курті. 

Президент Вучич не став заперечувати, що Сербія наростила присутність військ біля Косова, але відкидає припущення, що ці сили у бойовій готовності та наполягає, що там "навіть не половина військ, які були 2-3 місяці тому". 

Нагадаємо, минулими вихідними на півночі Косова, де переважають етнічні серби, озброєна група невідомих вбила із засідки косовського поліцейського, після чого її члени закріпилися на території монастиря і після тривалих перестрілок більшість змогли відступити, троє з групи загинули і ще декілька були затримані. 

Косовські правоохоронці і сили місії НАТО KFOR після того виявили в районі великий арсенал піхотинської зброї, включно з мінометами й ПТРК. Прем’єр Косова прямо звинуватив Белград в озброєнні цих бойовиків. 

Після того оголосили, що місія KFOR збільшить присутність у регіоні. 

Читайте також на цю тему Сербія штовхає до війни: що стоїть за спробою розморозити бойові дії в Косові

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: