Литва готова фінансувати інфраструктуру для сімей німецьких військових

Вівторок, 5 вересня 2023, 18:50

Литва готова за власні кошти розвивати інфраструктуру для сімей німецьких військовослужбовців, які будуть дислоковані в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив литовський президент Гітанас Науседа в інтерв'ю LRT.

За словами Науседи, Литва витратить "значну суму грошей" на розміщення німецької бригади. Він додав, що в разі необхідності Вільнюс виділить кошти на проєкти соціальної інфраструктури.

"Ми дали таку обіцянку, і це наше зобов'язання як сторони, що приймає – створити умови, максимально прийнятні для німецької сторони, тому що вони, в цьому випадку, вирішили розмістити значну частину своєї бойової потужності в Литві", – зазначив литовський президент.

Науседа також висловив сподівання, що це дозволить Литві зміцнити її безпеку та створити ефект стримування.

Німеччина почне розгортання елементів своєї бригади, яка базуватиметься в Литві, на початку наступного року.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну лідери Литви та Німеччини ухвалили спільне комюніке про розгортання німецької бригади в Литві.

Однак пізніше з'ясувалося, що країни займають різні позиції з цього питання: Вільнюс хотів постійної дислокації, в той час, як Берлін заявляв, що в балтійській країні буде розміщена лише частина сил.

Напередодні саміту НАТО у липні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус несподівано заявив, що бригада буде повністю розгорнута в Литві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: