Додік не вважає, що винний у непокорі рішенням міжнародного посадовця

Понеділок, 16 жовтня 2023, 17:26

Лідер сепаратистів Республіки Сербської в Боснії Мілорад Додік в понеділок відмовився визнати свою провину за кримінальним звинуваченням у тому, що не підпорядкувався міжнародному посланцю, який наглядає за миром у цій балканській країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Боснійський суд підтвердив звинувачення проти Додіка в тому, що він не підкорився рішенням верховного міжнародного посланника Крістіана Шмідта, голови Управління Верховного представника в Боснії.

Додік відмовився визнати легітимність Шмідта, який має повноваження змінювати закони і замінювати чиновників, які підривають мир. Додік стверджує, що німець Шмідт, який обіймає цю посаду з 2021 року, був призначений незаконно.

Раніше цього року Додік погрожував заарештувати і депортувати Шмідта, якщо той в'їде в підконтрольні сербам регіони балканської держави. Прихильники Додіка влаштували акції протесту на підтримку свого лідера.

Додік, президент Республіки Сербської, назвав суд у столиці Боснії нелегітимним та заявив, що не розуміє висунутих проти нього звинувачень – частково через те, що вони були написані не сербською кирилицею. Він також відмовився вставати, коли суддя зачитував обвинувачення.

"Це політичний процес, це цирк", – сказав він після короткого судового засідання.

Додік, який має тісні зв'язки з Росією, наполягає на відокремленні Республіки Сербської від Боснії, що пережила кровопролитну війну в 1990-х роках і знову стоїть перед загрозою можливого розпаду.

Додік у липні підписав два закони, які у підсумку Верховний представник Крістіан Шмідт скасував. Шмідт заявив, що ці закони суперечать конституції Боснії та умовам мирної угоди.

Один із цих законів призупинив дію рішень Конституційного суду Боснії, а другий – припинив публікацію указів і законів мирного посланника в офіційному віснику Республіки Сербської. 

Додік давно виступає за відокремлення регіону. У липні він пригрозив провести референдум про відокремлення.

Читайте детальніше у статті про те, чому у Боснії і Герцеговині всерйоз говорять про нову війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: