Європейські лідери відреагували на ісламістський теракт у Брюсселі

Вівторок, 17 жовтня 2023, 09:51

Десятки відомих європейських політиків висловлюють співчуття Бельгії та Швеції у зв’язку з ісламістським терактом у Брюсселі, де симпатик ІДІЛ застрелив двох громадян Швеції. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

У перші години після нападу, що стався ввечері 16 жовтня, а також вранці у вівторок європейські лідери почали публікувати слова співчуття і засуджувати атаку.

У Брюсселі застрелили двох людей, поліція шукає причетних

Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що напад "вразив серце Європи". У Брюсселі розташовані ключові європейські інституції. 

"Терор та екстремізм не мають проникати у наші суспільства. Люди мають почуватися у безпеці. Ненависть не переможе", – наголосила президентка Європарламенту Роберта Метсола. 

"Моя повна підтримка бельгійським правоохоронцям і побажання, щоб вони швидко затримали підозрюваного. Ми об’єднані у протидії терору", – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Глава МЗС Франції Катрін Колонна висловила співчуття від імені своєї країни, а французький президент Емманюель Макрон cказав, що поговорить з бельгійським прем’єром Александром де Кроо.

"Наші думки із постраждалими від цього ницого нападу, а також з нашими бельгійськими і шведськими друзями, з якими ми поділяємо шок від події", – додав Макрон.

Александр де Кроо, зі свого боку, висловив співчуття шведському прем’єру Ульфу Крістерссону, зазначивши, що боротьба з тероризмом є для них спільною справою.

Теракт у Брюсселі: загинули двоє шведів, розшукують бойовика ІДІЛ

"Засуджую жахливі напади на невинних цивільних у Брюсселі минулого вечора. Мої думки з рідними загиблих і всіх, кого торкнулася ця ситуація", – відреагував генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Прем’єр Фінляндії Петтері Орпо висловив співчуття шведському народу й уряду.

Заяву з осудом нападу та співчуттями родинам загиблих опублікував і президент Латвії Едгарс Рінкевичс. "Латвія солідарна з Бельгією і Швецією у цей складний час", – зазначив він.

Відреагувала і президентка Молдови Мая Санду, засудивши напад. "Молдова солідарна з Бельгією і Швецією у цей складний час. Ми засуджуємо тероризм у всіх його проявах", – заявила вона.  

Нагадаємо, ввечері 16 жовтня у Брюсселі сталася стрілянина, у результаті якої загинули двоє людей.

Згодом стало відомо, що нападник вигукував "Аллах акбар" і є симпатиком ІДІЛ. Загиблі виявилися шведськими футбольними фанатами і схоже, що нападник умисно стріляв у них. 

Франція, де у п'ятницю теж стався ісламістський теракт і також оголошено найвищий рівень терористичної загрози, після випадку у Брюсселі посилює охорону кордонів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: