Прем'єр Косова заявив про відмову Сербії підписувати угоди про діалог, які підтримує ЄС

Вівторок, 17 жовтня 2023, 10:45

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про відмову Сербії від підписання домовленостей про діалог на саміті Берлінського процесу, який проходив в албанській Тирані.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv.

Базова угода і додатки до неї були усно узгоджені під час діалогу за підтримки ЄС, спрямованого на нормалізацію відносин між двома країнами. Президент Сербії Александр Вучич раніше відмовився підписати документи попри зацікавленість Косова у цьому.

Вучич не був присутній на саміті й натомість відвідував Китай. На зустрічі з лідерами ЄС і регіону Белград представляла прем'єр-міністерка Ана Брнабич.

Як зазначив Курті після завершення саміту, між Косовом та Сербією є угода від 27 лютого, яка ґрунтується на взаємному визнанні та має бути виконана.

"Навіть сьогодні я попросив прем'єр-міністерку Сербії підписати базову угоду й Охридський додаток. Я за те, щоб вони були імплементовані зараз, коли президент Вучич у Китаї, де зустрічається зі східними наддержавами, але вона все одно не була з цим згодна", – додав Курті.

Сербія заявляє, що підтримує і готова брати участь у процесі діалогу з Косовом, наполягаючи на виконанні різних домовленостей, але відмовляється підписувати пункт, який би проклав шлях до подальшої нормалізації та остаточного, де-факто, визнання суверенітету Косова.

Берлінський процес – ініціатива Німеччини та Франції, покликана заохотити шість західнобалканських країн, Албанію, Боснію і Герцеговину, Косово, Чорногорію, Північну Македонію та Сербію, продовжувати працювати над набуттям членства в ЄС.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок запропонувала план на 6 мільярдів євро для сприяння інтеграції балканських країн в єдиний ринок ЄС, зокрема стимулювання необхідних реформ.

Перед цим міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що напруженість між Косовом і Сербією загрожує вступу країн Західних Балкан до ЄС.

Читайте також: Розширення на паузі: чому Західні Балкани досі не в ЄС та що варто врахувати Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: