Бербок: Напруженість між Косовом і Сербією загрожує вступу Західних Балкан до ЄС

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 16:56

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила глибоке занепокоєння щодо зростання напруженості між Косовом і Сербією через нещодавні сутички між сербськими бойовиками і косовською поліцією на півночі Косова.

Як пише "Європейська правда", очільницю зовнішньополітичного відомства ФРН цитує AP.

Цю заяву Бербок зробила в Тирані на зустрічі глав МЗС напередодні саміту Берлінського процесу 16 жовтня – ініціативи Німеччини і Франції, покликаної заохотити шість західнобалканських країн, Албанію, Боснію і Герцеговину, Косово, Чорногорію, Північну Македонію та Сербію продовжувати працювати над набуттям членства в ЄС.

"Основою мобільності в регіоні є безпека. Напруженість, яка спостерігається останніми днями між Сербією і Косовом, також ставить під загрозу Берлінський процес", – заявила міністерка перед початком зустрічі.

ЄС не може сказати країнам-кандидатам: "Ой, ми не готові" - прем’єрка Естонії

"Ключ до вирішення конфлікту знаходиться в Белграді та Приштині, хоча декому може бути неприємно це чути", – додала вона.

Бербок також наголосила, що Берлінський процес має вирішальне значення для просування зв'язків та співпраці в регіоні, а ключова конференція в Берліні в листопаді, присвячена розширенню ЄС, спробує "виконати обіцянки, які вже дали давно".

Наприкінці серпня президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що хоче, аби ЄС був готовим до розширення до 2030 року. Утім, у ЄС є прихильники не прив’язуватись до жодних термінів приєднання нових членів. Наприклад, такої позиції дотримується Португалія.

Читайте про те, чому розширення ЄС після його реформи може бути "пасткою" для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: