Прем'єр Косова порівняв президента Сербії з босом мафії

Понеділок, 23 жовтня 2023, 17:48

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що за вересневим нападом на півночі Косова, в результаті якого загинули косовський поліцейський та троє просербських бойовиків, стоїть злочинне угруповання з Сербії.

Як пише "Європейська правда", про це він написав у Facebook.

За його словами, напад на півночі Косова організував клан міста Новий Сад, який очолює міністр оборони Сербії Мілош Вучевич. Він додав, що той тричі обирався мером міста за допомогою лідера злочинного угруповання Звонко Веселиновича та є найближчим другом брата президента Сербії Андрея Вучича.

"Президент Александар Вучич, як хрещений батько, має довести, що хоча злочинність диктує свою волю державі, насправді саме держава має диктувати свою волю злочинності", – зазначив Курті.

Прем'єр не надав жодних доказів на підтримку своїх тверджень і не деталізував їх. Він описав вищезгаданий клан як "воєнізоване терористичне угруповання".

Європарламент вимагає санкцій проти Сербії у разі її причетності до стрілянини в Косові

Він також запропонував Євросоюзу та Сполученим Штатам створити спеціальний суд для новосадського угруповання, через те, що у Косова для цього немає юрисдикції.

Раніше спецпредставники Європейського Союзу та Сполучених Штатів із Західних Балкан відвідали столицю частково визнаного Косова Приштину, де закликали її та Сербію відновити процес нормалізації відносин.

За посередництва Євросоюзу Сербія та Косово на початку року погодились на план нормалізації відносин із десяти пунктів, але переговорному процесу завадила ескалація на півночі Косова через проведення там дострокових виборів, проігнорованих сербами.

У вересні на півночі Косова стались сутички зі стріляниною з боку озброєних невідомих людей, в результаті яких загинув косовський поліцейський. Приштина стверджує, що невідомі діяли за вказівкою Сербії, маючи намір дестабілізувати ситуацію в регіоні.

У відповідь на це НАТО посилив миротворчі сили в Косові, залучивши додаткових військовослужбовців із Великої Британії та Румунії й надіславши їм важке озброєння.

Читайте також: Покарання для Сербії: чим завершиться історія з "зеленими чоловічками" та загиблими у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: