У Європарламенті виступили проти розморожування коштів ЄС для Угорщини

Понеділок, 23 жовтня 2023, 19:14

Чотири депутати Європейського парламенту в понеділок презентували спільний аналіз реформ судочинства й верховенства права в Угорщині, констатувавши, що їх недостатньо для розблокування мільярдів євро з фондів ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на угорську службу "Радіо Свобода".

Аналіз реформ Угорщини, який підготували угорські та міжнародні юристи, підтримали чотири групи Європарламенту – Європейська народна партія, соціал-демократи, ліберали з Renew Europe і "Зелені".

Документ із аналізом стверджує, що Будапешт повністю імплементував лише одну з чотирьох реформ судочинства, як того вимагала Єврокомісія, – про неможливість влади оскаржити ухвали Конституційного суду.

Євродепутати закликають виконавчий орган ЄС ухвалити рішення про розблокування коштів лише після обрання членів національної суддівської ради – наглядового органу судової системи Угорщини, що станеться наприкінці листопада чи на початку грудня.

Угорщина хоче до грудня домовитись про розблокування 22 млрд євро з фондів ЄС

"Ми робимо висновок, що не лише ці реформи не є недостатніми, навіть якщо будуть повністю впровадженні, а й що потрібно більше часу для оцінки їхнього впливу й успішного впровадження", – підсумовується у звіті.

У грудні минулого року ЄС заморозив 22 мільярди євро з фондів згуртування, виділених Угорщині. Це відбулось після того, як Брюссель вирішив, що Угорщина не дотримується правил захисту прав людини і верховенства права.

Раніше ЗМІ писали, що Євросоюз розглядає можливість розблокування мільярдів євро для Угорщини, аби отримати її схвалення на подальшу допомогу Україні та початок переговорів про членство з Києвом.

За даними "Радіо Свобода", може йтись про розмороження близько 13 мільярдів євро для Угорщини з фондів Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: