Прем'єр Словенії опинився у центрі скандалу щодо затримання російських шпигунів

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 08:57

Затримання двох імовірних російських шпигунів у Словенії в листопаді минулого року стало предметом звинувачень на адресу прем'єр-міністра Роберта Голоба у втручанні в роботу правоохоронних органів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Голоба звинувачують у тому, що він втрутився в питання про дату затримання підозрюваних у шпигунстві. Стверджують, що початкова дата була запланована на наступний день після важливого референдуму, і Голоб нібито не хотів, щоб ця справа затьмарила успіх уряду.

Шведський суд виправдав емігранта з Росії, якого підозрювали у шпигунстві

Реклама:

Звинувачення надійшло від колишньої міністерки внутрішніх справ Тат'яни Бобнар, яка посварилася з Голобом через, за її словами, необґрунтований тиск на поліцію і подала у відставку в грудні минулого року, пропрацювавши всього шість місяців.

На початку цього тижня Бобнар дала свідчення для парламентського розслідування щодо ймовірного тиску на правоохоронців. І хоча ця частина її свідчень не була публічною, її заяви швидко просочилися у ЗМІ.

Голоб відкинув звинувачення, заявивши, що "це ще одна галюцинація, яка абсолютно не відповідає дійсності".

"Жоден прем'єр-міністр не може цього досягти, не кажучи вже про те, щоб вимагати цього", – заявив він у вечірньому телевізійному шоу в середу, маючи на увазі нібито його вимогу перенести дату.

Його твердження підтримала SOVA, національна служба розвідки і безпеки, яка зробила рідкісну публічну заяву. Служба назвала неправдивими твердження про те, що Голоб вплинув на час затримання.

SOVA заявила, що планувала свою діяльність спільно зі спеціальним підрозділом поліції, відомим як Національне бюро розслідувань, а можливі дати запропонував директор агентства, "виходячи з оперативних і тактичних міркувань, і, безумовно, не на прохання прем'єр-міністра або когось іншого".

Зараз ці звинувачення розглядає парламентська комісія з нагляду за розвідкою і службами безпеки. Голова комісії і опозиційний депутат Віктор Жакель заявив, що інформація, яку вони мають, суперечлива і заслуговує на подальше розслідування.

За словами Жакеля, парламентарі хочуть визначити, "чи була дата арешту обрана професійно, чи політично".

Бобнар, яка зараз працює радницею президентки, підтвердила свою заяву після заперечення Голоба. "Вона твердо стоїть на своїх свідченнях і очікує, що слідча комісія виконає свою роботу незалежно від різного політичного тиску", – заявили в офісі президентки Наташі Пірц Мусар.

Референдум у Словенії відбувся 27 листопада 2022 року, а про затримання двох російських шпигунів стало відомо наприкінці січня 2023 року.

Двоє російських агентів із громадянством однієї з південноамериканських країн працювали під фальшивими іменами, і їх затримали в орендованому офісі у люблянському районі Бежиград.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: