На Раді Україна-НАТО обговорили оновлений план реформ для вступу Києва в Альянс

Середа, 4 жовтня 2023, 20:02

У Брюсселі в середу відбулось перше засідання Ради Україна-НАТО на виконання рішень останнього, Вільнюського саміту Північноатлантичного Альянсу.

Про це повідомила віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, пише "Європейська правда".

За її словами, на Раді Україна-НАТО українська сторона представила оновлений план політичних, безпекових та оборонних реформ, пов'язаних із оновленою Річною національною програмою – інструментом контролю за відповідністю України членству в Альянсі.

"Країни-члени НАТО зроблять свій внесок у РНП, тож до кінця 2023 року ми маємо розпочати реалізацію заходів, які наблизять нас до членства в НАТО", – зазначила Стефанішина.

Також, додала віцепрем’єрка, сторони домовилися про "комплексне створення підструктур Ради Україна-НАТО для забезпечення її роботи в цілодобовому режимі".

Крім того, українська сторона представила пріоритетні проєкти в межах Комплексного пакета допомоги НАТО щодо оперативної сумісності, закупівель, розмінування та соціальної адаптації.

"Деякі члени Альянсу оголосили про додаткові фінансові внески на проєкти КПД", – оголосила Стефанішина без уточнень.

В Альянсі підтвердили, що засідання Ради Україна-НАТО мало на меті "підтвердити довгострокову підтримку України з боку НАТО і розвинути рішення Вільнюського саміту". Засідання відбулося під головуванням заступника генсека Альянсу Мірчі Джоане.

Рада Україна-НАТО є спільним органом, де члени Альянсу та Україна зустрічаються для проведення кризових консультацій і ухвалення рішень на рівних.

У середу відбулось уже третє засідання Ради: вперше вона збиралась на Вільнюському саміті НАТО за участю президента України Володимира Зеленського, а вдруге – в липні на тлі погіршення ситуації з безпекою в Чорному морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: