Європарламент закликає переглянути відносини з Баку через Карабах

Четвер, 5 жовтня 2023, 15:00

Європарламент схвалив резолюцію, у якій закликає переглянути відносини ЄС із Азербайджаном після того, як операція Баку проти Нагірного Карабаху призвела до виїзду з регіону фактично всього населення.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Резолюцію схвалили 491 голосом "за", проти голосували 9 євродепутатів і 36 – утрималися. 

ЄС може переглянути відносини з Баку в разі погіршення ситуації в Карабаху

У тексті депутати засуджують збройну операцію, проведену Баку проти невизнаної республіки у Нагірному Карабаху 19-20 вересня, називаючи її порушенням міжнародного права і прав людини та зривом попередніх спроб домовитися про мир. 

З огляду на те, що регіон після цього залишили понад 100 тисяч етнічних вірмен, практично все населення Карабаху, євродепутати прирівнюють ситуацію до етнічної чистки.

Парламентарі закликають ЄС і країн-членів надати Вірменії допомогу для прийняття цих біженців з Карабаху, а також закликають до "точкових санкцій" проти посадовців уряду Азербайджану у зв’язку з систематичними порушеннями режиму тиші, а також порушеннями прав людини у Карабаху. Також вимагають розслідувати дії азербайджанських військових, що мають ознаки воєнних злочинів. 

На додачу, євродепутати засудили агресивну риторику керівництва Азербайджану щодо Вірменії, застерегли Баку від "воєнного авантюризму" і закликали Туреччину використати свій вплив на керівництво Азербайджану. 

Європарламент закликає ЄС переглянути відносини з Азербайджаном, оскільки, на його думку, стратегічне партнерство з країною, до якої є великі питання з точки зору дотримання міжнародного права й прав людини, несумісне з цілями зовнішньої політики ЄС. 

Якщо політика Азербайджану суттєво не змінюється, депутати пропонують призупинити спрощений візовий режим з Азербайджаном, а також закликають зменшувати залежність від газу з Азербайджану і бути готовими до повного припинення такого імпорту у разі прямої чи гібридної агресії Азербайджану проти Вірменії. 

Нагадаємо, на полях саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді планувалися переговори лідерів Вірменії та Азербайджану, але президент Азербайджану Ільхам Алієв скасував участь. Також на саміт у Гранаді не поїхав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, пояснивши це зайнятістю.

Неофіційно повідомляли, що нібито причиною відмови Алієва стало небажання західних партнерів долучити Анкару до переговорного формату, а також реакція Франції на операцію Азербайджану у Нагірному Карабаху. 

Вірменський прем’єр Нікол Пашинян зазначив, що до новини про відмову Алієва їхати в Іспанію Єреван оцінював як "дуже ймовірний" шанс на підписання мирної угоди між країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: