Глава МЗС Литви: Схоже, Путін готується здмухнути пил зі своїх планів на день перемоги

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:33

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс різко розкритикував вагання західних союзників у подальшій підтримці України, наголосивши, що так Кремль знову може повірити у свою перемогу. 

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву він зробив у спілкуванні з пресою перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

"Зараз ситуація виглядає так, що Путін готується здмухувати пил зі своїх планів на день перемоги, які він відклав на полицю на деякий час. Але побачивши дискусії у Вашингтоні, неспроможність Європи рухатися далі у питанні військової підтримки України та зростаючий тиск на українські сили на фронті, він, думаю, зараз може радісно почати планувати знову", – заявив Ландсбергіс.  

Глава МЗС Латвії: Ми маємо пояснювати громадянам ЄС, чому підтримка України важлива

Реклама:

"Гадаю, Європа була спроможна тиснути так, щоби єдиний день перемоги у цій війні був у Києві і святкували українці. Але тепер, схоже, ситуація знову непевна. Ми вже демонстрували спроможність ухвалювати дуже важливі рішення. Європа вже демонструвала лідерство. Зараз час, щоб ми знову зробили це", – наголосив він.

Міністра запитали, чи не час, на його думку, Україні почати думати про перемовини, з огляду на усі поточні обставини. 

"Будь-які припинення вогню, будь-які перемовини – це шлях до дня перемоги у Москві. Путін дуже активно над цим працював. І такий день може настати. День, коли українці не зможуть далі воювати, тому що ми не можемо надати їм зброю… Тут не можна "зійтися посередині"... Якщо дійде до припинення вогню і ми спробуємо це провернути з аргументами, що ми захистили Київ, інші українські території – буде чітко зрозуміло, що це перемога Путіна", – наголосив Габріелюс Ландсбергіс. 

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску також наголосила, що ЄС має досягти згоди про наступний пакет допомоги для України і засвідчити, що не "втомився" від війни.

Раніше президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Росія планує тривалу війну в Україні, і "важливо боротися за міжнародний мир і мир в Європі, тому що якщо ми зупинимо Росію в Україні, то Росія не зможе кинути виклик іншим країнам".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: