Опитування: Понад 80% фінів вважають, що РФ має програти війну і забратись з України

Субота, 18 листопада 2023, 12:06

Нове опитування цінностей і настроїв фінського населення, здійснене Фінським форумом бізнесу та політики (EVA), свідчить про високий рівень підтримки України у її протистоянні повномасштабній російській агресії.

Як повідомляє "Європейська правда", результати опитування були опубліковані в суботу, 18 листопада.

Переважна більшість респондентів вважають, що Росія повинна програти війну та вивести свої війська з України: повністю погоджуються з цим 57% опитаних, ще 28% — скоріше погоджуються (тобто загалом 85%).

Практично така ж кількість фінів (56% і 28%) вважають, що Україна повинна повернути території, які Росія окупувала після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. На питання, чи має бути повернутий і Крим, 38% повністю згодні, 42% – переважно згодні.

Реклама:

Загалом понад 80% також згодні, що Росія має виплатити компенсацію за відбудову України.

Опитування: США, Польща та Британія найбільше допомогли Україні у війні з РФ

63% громадян Фінляндії вважають за необхідне, а понад чверть (27%) радше погоджуються, що винні у воєнних злочинах в Україні були притягнуті до відповідальності. Причому це, на думку 51% респондентів, має стосуватись і топ-керівництва РФ, а 27% стверджують, що в Росії для цього має відбутись зміна влади.

Крім того, у Фінляндії більшість опитаних (55%) також вважають, що Україна була б хорошим кандидатом на вступ до НАТО в майбутньому, тоді як лише 15% фінів проти цього.

Опитування EVA, яке тривало з 15 по 27 вересня, ґрунтується на відповідях 2045 респондентів віком 18-79 років. Похибка результатів на рівні населення в цілому становить 2-3 процентні пункти в кожну сторону.

Напередодні президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив пропозицію уряду про передачу Україні нового пакета військової допомоги вартістю приблизно 100 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: