ЗМІ: Росія блокує призначення Мальти головою ОБСЄ на наступний рік

Четвер, 23 листопада 2023, 22:01

Росія на засіданні дипломатів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Відні заблокувала обрання Мальти державою, яка головуватиме в Організації у 2024 році.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише "Європейська правда".

За даними Джозвяка, РФ у четвер заблокувала призначення Мальти головуючою державою в ОБСЄ, а також чотирьох вищих посадовців організації, включно з генеральним секретарем.

"Вони (росіяни. – Ред.) хочуть, щоб Лаврова прийняли наступного тижня в Північній Македонії на міністерській зустрічі ОБСЄ, (щоб) ухвалити остаточне рішення", – додав він.

Реклама:

ОБСЄ ухвалює всі рішення консенсусом, що Росія і використовує для шантажу організації.

Раніше цього тижня вона разом із Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії наступним головою ОБСЄ у 2024 році. Москва ще з 2020-го неодноразово виступала проти такого призначення, посилаючись на те, що Естонія є членом НАТО.

На тлі спротиву РФ Мальта отримала пропозицію взяти на себе головування в ОБСЄ у 2024 році. Її розглядали як компромісний варіант, оскільки вона декларує нейтралітет, хоч і засудила російську агресію та, як член ЄС, приєдналась до санкцій проти Росії.

В ОБСЄ не перший місяць шукають способи зберегти функціонування організації через позицію Росії, яка відмовилась від співпраці, але може ветувати будь-яке рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: