Британський прем'єр-міністр проявив неповагу до Греції – речник уряду

Вівторок, 28 листопада 2023, 10:50

Рішення прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака скасувати зустріч зі своїм грецьким колегою в Лондоні за кілька годин до того, як Кіріакоса Міцотакіса очікували на Даунінг-стріт, є "безпрецедентним" і "неповагою".

Про це заявив у вівторок прессекретар уряду в Афінах, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ekathimerini.

"Це не те, що робиться просто так. Ми шукаємо прецедент і не можемо його знайти", – сказав Павлос Маринакіс в ефірі телеканалу Skai TV після того, як у понеділок ввечері Міцотакісу повідомили, що його зустріч з Сунаком у вівторок скасован.

За словами Маринакіса, цей крок є "неповагою не тільки до грецького прем'єр-міністра, а й до грецького народу".

Реклама:

"Ми припускаємо очевидне, що він (Сунак) був роздратований коментарями, що підтверджують незмінну позицію нашої країни щодо повернення скульптур Парфенону", – сказав Маринакіс, маючи на увазі інтерв'ю прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса, яке він дав BBC в неділю, де повторив вимоги Греції про повернення мармурів.

"Висловлювати свою позицію краще, особливо коли з візитом перебуває прем'єр-міністр іншої країни з важким порядком денним, як, наприклад, близькосхідна криза", – сказав Маринакіс.

У вівторок газета Financial Times процитувала високопоставленого представника британської Консервативної партії, який підтвердив, що зустріч "стала неможливою... після коментарів щодо "мармурів Елгіна", які пролунали напередодні".

Раніше прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив розчарування тим, що на Даунінг-стріт скасували його зустріч із головою британського уряду Ріші Сунаком через проблему повернення мармурів Парфенону.

Мармури, також відомі як скульптури Парфенону, є давньогрецькими скарбами Британського музею, які до Великої Британії привіз британський дипломат лорд Елгін на початку ХІХ століття (звідси їхня інша, британська назва – "мармури Елгіна").

Формально в Британії діє закон, який забороняє Британському музею передавати мармурові статуї Парфенону назавжди назад до Греції. Але британська влада раніше неодноразово підкреслювала, що не має наміру його змінювати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: