ЄС готовий до розширення з теперішніми договорами й правилами – єврокомісар

Середа, 8 листопада 2023, 15:39

У Єврокомісії заявили, що Євросоюз може прийняти нових країн-членів і з теперішніми договорами й правилами, і розширення та внутрішня реформа ЄС не є взаємно обумовленими процесами.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив на брифінгу в Брюсселі у середу єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї. 

Варгеї зазначив, що у ЄС справді обговорюють інституційні реформи, але з сигналом, що між новим розширенням та реформою Євросоюзу немає взаємної обумовленості. 

"ЄС готовий до розширення з існуючим комплексом договорів і правил, і ми маємо бути спроможні розширитися, прийняти нових членів навіть на основі існуючих договорів.

Реклама:

Звісно, потрібно думати, як вдосконалюватися, як еволюціонувати – але не тому, що наближається розширення, а тому що нам потрібно покращувати Євросоюз. Тож це дві окремі дискусії і їх варто залишати окремими", – прокоментував він. 

Як відомо, донедавна у Євросоюзі домінувала думка, що вступ нових членів – у тому числі України – має відбутися після того, як Євросоюз проведе складну внутрішню реформу, що змінить систему ухвалення рішень. Такий підхід загрожував тим, що вступ України стане "заручником" цього процесу і затягнеться на дуже тривалий час. Проте згодом настрої змінилися. 

Читайте детальніше на цю тему: "Не буває членства другого сорту": про що домовилися на конференції щодо розширення ЄС.

Нагадаємо, у звіті, опублікованому 8 листопада, Єврокомісія рекомендувала державам ЄС розпочати з Києвом переговори про вступ, але перед тим Україна має виконати частину ще не втілених реформ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: