ЗМІ: Іспанські соціалісти уклали угоду зі ще однією каталонською партією про підтримку уряду

Четвер, 9 листопада 2023, 10:53

Іспанські соціалісти досягли угоди з каталонською сепаратистською партією Junts, що відкриває шлях до формування уряду на чолі з Педро Санчесом, але загрожує новими протестами через амністію сепаратистів.

Про, це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

Іспанський державний телеканал TVE і барселонська газета La Vanguardia також повідомили, що соціалісти і Junts досягли угоди.

Відповідаючи на запитання про угоду в четвер вранці, виконувачка обов'язків міністра економіки Надя Кальвіньо сказала: "Я сподіваюся, що ми отримаємо уряд якомога швидше".

Реклама:

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес і його Соціалістична партія (PSOE) намагаються сформувати уряд після того, як липневі вибори не виявили явного переможця.

Минулого місяця він домовився про коаліційне правління з ліворадикальною платформою Sumar, але йому також потрібна підтримка кількох інших менших партій на голосуванні щодо вступу на посаду, яке може відбутися вже наступного тижня.

Під час переговорів Junts заявила, що віддасть свої сім голосів у парламенті в обмін на закон про амністію, який може виправдати до 1400 активістів і політиків, причетних до невдалої спроби відокремити Каталонію від решти Іспанії, яка досягла апогею в 2017 році.

На початку листопада PSOE уклала угоду з Республіканськими лівими Каталонії щодо амністії для учасників спроби відокремлення у 2017 році. Це забезпечило Санчесу підтримку ще однієї каталонської партії.

Потенційна амністія зустріла жорстке засудження з боку консервативних опонентів Санчеса, які організували великі протести і звинуватили його в тому, що він поставив під загрозу верховенство права в Іспанії заради власної політичної вигоди.

У середу комісар Єврокомісії з питань юстиції Дідьє Рейндерс висловив занепокоєння і звернувся до іспанського уряду з листом, в якому попросив надати більш детальну інформацію про угоду про амністію, що обговорюється.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: