Наміри Мадрида щодо амністії сепаратистів Каталонії занепокоїли Єврокомісію

Четвер, 9 листопада 2023, 08:49

Єврокомісія висловила занепокоєння щодо розвитку ситуації з верховенством права в Іспанії та попросила надати інформацію про суперечливий закон про амністію в Каталонії, що викликало напружену реакцію з боку іспанського уряду в четвер.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv, відповідний лист комісія направила на адресу Мадрида.

Іспанська соціалістична партія PSOE веде переговори щодо закону про амністію для тих, хто брав участь у спробі відокремлення Каталонії в жовтні 2017 року.

Ухвалення такого закону є передумовою для каталонських партій щодо підтримки прем’єра Педро Санчеса у спробі отримати другий строк повноважень.

Реклама:

Як правило, Європейська комісія уникає втручання в дискусії країн-членів ЄС щодо законопроєктів, які обговорюють на національному рівні.

ЗМІ: Іспанські соціалісти уклали угоду зі ще однією каталонською партією про підтримку уряду

Але у випадку з Іспанією виконавча влада ЄС продемонструвала швидку реакцію.

У листі наголошено на "серйозному занепокоєнні" щодо суперечливого закону про амністію. Комісія попросила роз'яснити персональну, матеріальну та часову сферу дії амністії.

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс підписав лист, адресований міністру Кабінету міністрів Іпанії Феліксу Боланьйосу та міністру юстиції Пілар Льоп.

Боланьйос відповів, що закону про амністію ще не існує, оскільки він перебуває на стадії обговорення. Він додав, що чинний уряд Іспанії, який дізнався про лист зі ЗМІ, не несе за нього відповідальності, оскільки його опрацьовуватимуть політичні групи в парламенті.

"Однак, як завжди, ми раді співпрацювати з Європейською комісією, щоб інформувати вас про всі питання, про які ви хочете знати, і, звичайно, надати вам всю необхідну інформацію. Саме так ми завжди працювали і продовжуватимемо працювати", – зазначив Боланьйос у листі.

"Якщо законопроєкт про амністію буде зареєстрований, будьте впевнені, що ми пояснимо вам і віцепрезиденту Вері Юровій всі деталі закону", – додав він.

Лист Рейндерса з'явився у відповідь на скарги "великої кількості громадян" і вказує на те, що закон про амністію "набув значного значення в суспільних дебатах".

Тим часом, правоцентристська опозиційна Народна партія закликала Єврокомісію в понеділок втрутитися для захисту верховенства права в Іспанії після широких протестів і критики з боку кількох інших партій, включаючи ультраправу VOX і ліберальну партію Ciudadanos.

У своєму листі Боланьйос на завершення сказав Рейндерсу, що закон про амністію є ставкою на остаточне подолання конфлікту і розколу в Каталонії – питання, "якому, як я знаю, ви твердо віддані". 

Плани щодо амністії каталонських сепаратистів вже призвели до протестних акцій в Іспанії. Кілька акцій завершилися сутичками між поліцією і протестувальниками.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: